Her
gün milyonlarca kişinin tükettiği cipsler tehlike saçıyor. "Cips yemek yağ
içmekten farksız" diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten kısırlığa ve
Parkinson'a kadar birçok hastalığa neden olabildiğini ifade ediyor. İçinde yüzde
10 oranında doymuş yağ ve yüzde 3 oranında trans yağ bulunan cipslerden günde 35
gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre yağ içmiş gibi oluyor.
Dünyadaki birçok sivil toplum örgütü, üniversiteler, vakıflar ve dernekler,
cipsin zararlarını anlatırken, ülkemizde de tüketim her yıl
artıyor.
TEHLİKELİ HASTALIKLAR
İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) yaptığı araştırma da, 35 gramlık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yağ kullanıldığını ortaya çıkardı. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolestrol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.
800 MİLYON DOLAR
- Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.
- Ülkemizde tüketilen çerezlerin yüzde 25'i markette satılıyor.
- Türkiye'de 10'dan fazla uluslararası, bir o kadar da yerli marka var.
- Dünyada her yıl 40 milyar paket patates cipsi satılıyor.
- Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar.
HER PAKETİN ÜSTÜNE 'ÖLDÜRÜR' YAZILMALI
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, cipslerdeki trans yağların, dünyanın birçok ülkesinde kullanımının yasaklanmasına rağmen ürünün içinde bulunduğunu söyledi. Cemal Ak, cipsin içindeki trans yağların birçok tehlikeli hastalığa neden olduğunu, kanser, kısırlık ve karaciğer rahatsızlıklıklarına yol açtığını ifade etti. Cipsin içinde, akrilamidin de bulunduğunu kaydeden Ak, şöyle konuştu: "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olan bir maddedir. Dünyanın birçok yerinde cips paketlerine, sigaradaki gibi 'Öldürür' yazısı yazılması teklif ediliyor."
TEHLİKELİ HASTALIKLAR
İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) yaptığı araştırma da, 35 gramlık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yağ kullanıldığını ortaya çıkardı. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolestrol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.
800 MİLYON DOLAR
- Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.
- Ülkemizde tüketilen çerezlerin yüzde 25'i markette satılıyor.
- Türkiye'de 10'dan fazla uluslararası, bir o kadar da yerli marka var.
- Dünyada her yıl 40 milyar paket patates cipsi satılıyor.
- Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar.
HER PAKETİN ÜSTÜNE 'ÖLDÜRÜR' YAZILMALI
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, cipslerdeki trans yağların, dünyanın birçok ülkesinde kullanımının yasaklanmasına rağmen ürünün içinde bulunduğunu söyledi. Cemal Ak, cipsin içindeki trans yağların birçok tehlikeli hastalığa neden olduğunu, kanser, kısırlık ve karaciğer rahatsızlıklıklarına yol açtığını ifade etti. Cipsin içinde, akrilamidin de bulunduğunu kaydeden Ak, şöyle konuştu: "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olan bir maddedir. Dünyanın birçok yerinde cips paketlerine, sigaradaki gibi 'Öldürür' yazısı yazılması teklif ediliyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder