24 Ocak 2013 Perşembe

Yoğurt alırken dikkat


Bugünlerde netten okuduğum bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim.Ben bundan sonra bu konuya dikkat edeceğim.Artık Neye dikkat edeceğimizi şaşırdık.
 

Yoğurt alırken artık markaya göre değil kullandığı plastiğe göre tercihinizi yapın.
Maalesef aynı firma farklı marketlere farklı plastik gönderebiliyor.Daha ucuz marketlere adi plastiklerde, lüks semtlerdeki marketlere daha kaliteli plastikte gönderiyor.Plastik yoğurt kaplarında, bazı firmalar artık polipropilen kullanmaya başladı.Kabın altına veya yanına baktınız zaman bir üçgen göreceksiniz; üç oktan oluşan bir üçgen. Bu geri dönüşüm işaretidir. O üçgenin içinde bir sayı yazar, 5 numara polipropilendir, altında da zaten “PP” yazar.
7 yazanları almayın, 5 yazmalı.

Hangi plastikler zararlı? Plastikte kanser tehlikesi
Plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor. Bu türler 1′den 7′ye kadar numaralandırılıyor. Özellikle 3, 6 ve 7 no’lu plastiklerden uzak durmak şart! O halde hangi plastik türünün zararlı olduğunu anlamak  için öncelikle numarasına bakmak gerekiyor. Herhangi bir plastik ürün alırken ilk işiniz altında bulunan numarayı kontrol etmek olmalı. Ya  bağımsız ya da etrafında oklar olan bir üçgen içinde bu numarayı görebilirsiniz. Eğer ürünün altında hiçbir rakam yoksa -ki Türkiye’de  özellikle pazarda satılan ürünlerde yok, daha da kötü! Numara varsa
işiniz daha kolay. Peki hangi numara, hangi üründe kullanılıyor?Hangileri zararlı, hangileri değil? İşte evde kullanılan plastikleri ayırmanız için üçgen içindeki numaralar hakkında bilmeniz gerekenler;

1. PET veya PETE Polietilen içerir: Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır. Zararsızdır.

2. HDPE Yüksek yoğunluklu polietilen: Deterjan ambalajları ve pet süt şişesinde bulunur. Zararsızdır.

3. PVC Polivinil klorid: Streç folyo, dış mekanda kullanılan eşyalar,plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır!

4. LDPE Az yoğunluklu polietilen: Kuru temizleme ve çöp torbaları,yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır.

5. PP Poliproplen: Şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır.

6. PS Polistiren: Yemiş paketleri, plastik bardak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerdedir. Zararlıdır.

7. DİĞER: Bunlar birden altıya kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur.
Zararlıdır.
3, 6 ve 7: Bunlardan uzak durun

9 yorum:

  1. paylaşım için tşk cnm. artık neye dikkat edeceğimizi şaşırdık.

    YanıtlaSil
  2. ilk defa duyuyorum hemen bizim buzdolabındaki yoğurda bakmak geldi aklıma!
    aynes, 5 yazıyor iyi bari :)

    uyarı için sağol :)

    YanıtlaSil
  3. daha önce bu haberi okumuştum altına bakıyorum ama ne yazıkki her markada 6 yazıyor 5 yazana henüz rastlamadım.yararlı bir bilgi ama artık delirmek üzereyiz bence her kafadan bir ses portakal suyunu yararlı bilirdik dr açıklama yapmış karaciğer büyümesi yapıyormuş soyulup yenilecekmiş sıkılarak değil.hergün yeni bir şey daha neler çıkacak bakalım.yine de bilgi için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Evet güzel bir paylaşım dikkat edeceğim.3-6-7 almayalım. Ama gerçekten sonumuz kötü. Geçende suyla ilgili bir bilimadamı test yapmıştı ya.çıkmış damacana su içmeyin, arıtma su içmeyin ve sonrasında da şebeke içmeyin dedi. Zıkkımın kökünü için demek mi istedi diye düşündüm ne içicez su olarak anlamadım.

    YanıtlaSil
  5. canım çok güzel bir yazı paylaşmıssın..evde damacanamı değiştirip cam aldım su ısıtıcımı degıstırdım ki sen bunları bılıyorsun zaten..yogurdumu cam kaselerde yogurt var ondan kullanıyorum..dısardaysam bıle pet sıse suyu alıp ıcmıyorum buyuk marketlerde cam sıse su satılıyor 330 ml lik onlardan aldım dısarı cıkarken onu doldurup yanıma alıyorum..tek kötü tarafı hem cam hem su normal pet sıseden daha agır gelıyor ama napalım saglık ıcın o agırlıgıda tasıyorum..

    YanıtlaSil
  6. Evet pet şişelerin zararları saymakla bitmiyor. Cama tekrar dönüş var ama yeteri kadar değil. Paylaşım için teşekkürler.3-6-7 uzak duracağız :)

    YanıtlaSil
  7. ovv bilgilendirme için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Valla şaşırdık neyi nasıl neye göre tuketecegğimizi.
    Aynı markanın semte ve markete göre farklı kap kullanması cok ılgınc!
    Şaştım valla!
    Bilgilendirme için cok teşekkürler..
    Bayılıyorum bu blog dunyasına :)

    YanıtlaSil
  9. Ne yapacağımızı şaşırdık paylaşım için cok teşekkürler cnm

    Sevgilerr

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...