10 Ocak 2012 Salı

AĞLAYAN BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRMEK-DOKTOR YAZISI


Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin 5 Altın Yolu ?




Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için ömür tüketmeye ve 1001 çeşit çare aramaya gerek yok  Birazdan uygulayacağınız basit yöntemlerle 5 dakika dolmadan bebeğinizin sakinleştiğini görecek ve mutlu olacaksınız.
Birçok anne için en dayanılmaz duygu bebeklerinin ağlamasıdır  Bebeği susturmak sakinleştirmek için ev halkı seferber olur  Sırayla kucaktan kucağa taşınır, ayakta sallanır, iki ucundan tutulan bir çarşafın ortasına yatırarak saatlerce sallanır Yapılmadık şaklabanlık ve atılmadık takla kalmaz. Sizin enerjinizin tükendiği an, eğer şanslıysanız bebeğin de sakinleştiği andır. 
Oysa bütün bunlara hiç gerek yok. 
Önce DOĞRU bildiğimiz YANLIŞ ları hatırlayalım
"Bebek ağlarsa gazı vardır"
Oysa bebekler sadece gazı olduğu için ağlamaz, ilgi istedikleri için de ağlar    Uykuda oldukları sürenin dışında sürekli kucaklanmak, sevilmek ister  Bazen istediklerini yapsanız da, gazları olmasa da ağlarlar. 
"Bebeğin ağlaması ciğerlerine iyi gelir"
 Ağlamak bebeği sadece yorar  Bebek açsa, zayıfsa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz. 

"Bebek sessizliği sever"
Tam aksine gürültüyü sever Çünkü bebek anne rahmindeyken 24 saat boyunca adeta bir elektrik süpürgesinin çalışmasına benzeyen gürültülerle yaşar Durum böyleyken bebek doğunca siz onu sessiz bir odaya koyarsanız, bebek yalnızlık duygusu hisseder Bunun sonucunda da ağlamaya başlar Bazı bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini duyup susması, bebeklerin aslında gürültüyü sevdiklerinin bir örneğidir.

“Ağlatmayın fıtık olur “
Bugüne kadar ağladığı için fıtık olan bir çocuk görülmedi ve duyulmadı.


Peki ne yapacağız ?
Her şey 5 S kuralına dayanıyor. Şimdi bu 5 “ S ” kuralı neymiş Onu inceleyelim.
1 - SWADDLING (Sarmalamak) : Ancak bu sarmalamak büyükannelerimizin yaptığı kolları bacakları sıkı sıkı saracak şekilde adeta
mumya gibi olmamalıdır. Bebeğinizi büyükçe ve tülbente benzeyen yumuşak dokulu bir bez ile sarmalı ve ayakları gevşek bırakılmalıdır. 5 aylık olana kadar bu şekilde uyutabilirsiniz. Ayrıca uyuduğu odada beyaz gürültü dediğimiz ses mutlaka olmalıdır
2 - SİDE/STOMACH POZİTİON (Bebeği yana çevirmek) : Bebeğinizi kucağınızda sağa doğru yatırarak yüzü aşağıya bakacak şekilde tutun Başka bir deyişle mide-kalp arasına yatırın. Sizin kalbinizin sesini duysun. Eski günlerini hatırlayacaktır.

3 - SHUSHİNG (Şşşşşşşşşşt’ demek) : Kulağına yüksek sesle ‘şşşşşşşşşşt’ deyin Bu ses, ona anne karnındaki gürültülü ortamını hatırlatır Kendini güvende hissedecektir.
4 - SWİNGİNG (and jiggling) (Hafifçe sallamak) : Başını jöle gibi elinizin altında hafifçe, çok sarsmadan sallayın Bu eylem ona anne karnındaki hareketli ortamı hatırlatır
5 - SUCKİNG (Emmesini sağlamak) : Emzik kullanın Emme duygusu aklına gelecek,sevinecek,oyalanacak ve adeta ağlamayı unutacaktır.
Bebek susmadığında bütün bu saydıklarınız sırayla mı yapılacak?

- Evet Bebeğiniz ağlıyor, panik yok, hemen kundağa sarın Dediğim gibi tutup kulağına şşşşşşşşştt deyin yüksek sesle ve hafif hafif sallayın Çok kısa sürede yüz ifadesinin değiştiğini, sakinleştiğini göreceksiniz

- Bu yöntemle bebeği sakinleştirmekte, anne mi daha başarılı yoksa baba mı? Diye sorarsanız ,cevap tahmin etmediğiniz gibi çıkacak:

Babalar daha başarılı

- 5 S yöntemi uygulanan bebekler, büyüdüklerinde de kendilerine çok güvenen, mantıklı, dışa dönük bireylere dönüşüyorlar

"Mağara adamıyla az kelime kullanarak konuşun"
Bu dönemdeki çocuklar tıpkı mağara adamlarına benzerler. İlkel ve medeniyetten uzak davranışlar sergilerler. Bu terimi kullandığımız zaman bazı anne ve babaların alındığını görüyoruz. Bazen de, yüzlerini bir buruk ifadenin kapladığını gözlüyoruz.
Mağara adamı teknikleri hakkında anne ve babalara tavsiyelerimiz :

"Sekiz ay - 5 yaş arası çocuklar basit düşünerek olaylara çözüm bulurlar
Biz onları bu nedenle “evcilleşmemiş mağara adamına” benzetiyoruz
Bu yaş grubu çocuklarına “TRAFİK IŞIKLARI” yöntemi ile yaklaşmak en doğrusudur.

İyi davrandıklarında YEŞİL ışık,
Sinir bozucu davrandıklarında SARI ışık,
Kesinlikle yapmamaları gereken davranışlar sergilediklerinde ise KIRMIZI ışık 
yakmalıyız

Onları eğitmek için bağırmak çağırmak iyi bir yol değildir, her yaptıklarını onaylamak da doğru değildir

O halde son sözümüz:
*** Sevgi gösterisi adı altında işi abartmayın.
*** Unutmayın “ o “ hepimizden daha zeki.
*** Ok yaydan çıkınca ve yakayı kaptırınca geri dönüş yok
*** Dikkatli olun ve “ O “ nun oyuncağı olmayın

SAĞLICAKLA KALIN
                                                                                                                              Dr. M. Yalçın İNANÇ
rüya kalbin tuttuğu bir dilek, dost bize kanat geren bir melek, hayatsa bir zarftır. zarfınızdan güzellikler çıkması dileği ile!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...