31 Temmuz 2015 Cuma

Dikkat El Ayak Ağız Hastalığı Salgını

Bu ara El Ayak Ağız Hastalığı Salgını Başlamış.Kızımda bu salgından nasibini aldı.Bayramda kardeşimin oğlundan bize geçti.Tabi onada başkasından geçti.Doktora gittiğimizde bu ara bu döküntülü hastalığın salgın olduğu çok fazla bu şekilde hasta geldiğini hatta suriyelilerden geçtiğine dair bir rivayet olduğunu söyledi.Özellikle bebekler için zor geçen bir hastalık oldukça yıpratıyor.
Bizde bir gün boyunca 39.8 lere çıkan ateş oldu ilaçla bile düşüremedik devamlı duş aldırdık ve kuvette su içinde oynattık.Başlamadan önceki gün sürekli bir ağlama hali oldu.Sonraki gün ateş sonraki gün ateş düştü su çiçeği görüntüsünde bir döküntü başladı sonrada hem o döküntüler ağrı yapıyormuş hemde ağız içinde yaralar boğazda yara derken iştahsızlık baya bir yordu bizi.Döküntüler yaklaşık 1 hafta sürüyor neyseki çok şükür bitti .Sağlığımıza kavuştuk.Dikkat etsekde etmesekde bu hastalık bizi bulabiliyor.Ağız yaralarımız için doktorumuz bir ilaç ve dut şurubu verdi.Dut şurubu ağız yaralarına iyi geliyormuş.İlacı kullanmadım fakat karbonatlı suya pamuk batırdım onu ağzının içine sürdüm.Sürerken yaktığı için çok ağladı ama bir günde geçirdi tabi bunda dut şurubununda etkisi vardır.Kimi doktor bu dönemde antibiyotikde veriyor ama bize doktorumuz vermedi ve geçti

Bir ara 8 yaşındaki oğlumada geçecek endişesi yaşadım o günlerde yalovadan gelmişti bizimle iki gün kaldı.Birden ateşimiz 38,5 a çıktı karın ağrısı kusma başlayınca korktum ama neyseki bu değilmiş geçti.

Bu resimler hastalığın kızımda ilk günlerdeki döküntü resimleri.Sonra kabuk bağlayanlarda oldu.


Hastalığın detayları;

El ayak ağız hastalığına sebep olan coxsackie A, coxsackie B ve enterovirüs 71 virüslerinin, yaz ve sonbahar aylarında salgınlara neden olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Göçmen; ‘Nadiren erişkinlerde ortaya çıkan bu hastalık kreş ve okula giden 10 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülür. Havuz mevsimin başlaması ile birlikte, enfekte havuz sularının yutulması ile hastalık salgın haline gelir. Klinik olarak; 4-6 gün gibi kısa bir kuluçka süresinden sonra, yüksek ateş, bademcikte, dilde ve yanak içinde aft benzeri yaralar oluşur. Avuç içi ve ayak tabanında kırmızı, bazen içi sıvı dolu, ağrılı döküntüler vardır. Nadiren de bacaklarda, kalçada ve genital organlarda bu döküntüler görülebilir. Döküntüler suçiçeğini andırır ancak boyut olarak suçiçeğinden daha küçüktür. Bu bulgular bir hafta içinde geriler.
Bu dönemde ağız içindeki ağrılı yaralardan dolayı çocuklar iştahları olduğu halde yemek yiyemezler,
daha çok çorba, süt gibi sıvılar ve yoğurt gibi serin, ağızdaki yaraları ağrıtmayan yiyeceklerle beslenmeleri önerilir. Ağız içi yaraların ağrısını azaltmak ve iyileşme süresini hızlandırmak için çeşitli spreyler, döküntüler için kurutucu losyonlar kullanılabilir. Hastalık viral bir infeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi yoktur, kendi seyrini tamamladıktan sonra iyileşir.
Hastalığı önleyecek bir aşı yoktur. Genellikle solunum ve ağız yoluyla, hastalığı taşıyan bir kişi ile yakın temasla ya da enfekte suların (havuz suyu gibi) yutulması ile bulaşabilir. Enterovirüsler; Herpenjina (ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ağız içinde aftöz yaralar), AKUT hemorajik konjuktivit (ciddi göz ağrısı, ışığa bakamama, bulanık görme, gözde sulanma, gözde kırmızılık, göz kapağında şişlik), plörodini (göğüs ağrısı),bronşit, larenjit, ishal-kusma, aseptik menenjit, ensefalit, myokardit gibi hastalıklara da yol açabilir. Ancak bu hastalıklar el ayak ağız hastalığı kadar sık görülmez ve salgınlar yapmaz.’ açıklamasında bulundu.kaynak:pembenar

8 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...